پرسشی برایتان پیش آمده؟
ما آمادهایم که به شما کمک کنیم
انتخاب رشته هوشمند و دقیق انتخاب یک زندگی است.
روی تخصص ما حساب کنید.
این روزها ادامه تحصیل در دانشگاههای خارج از کشور به یکی از رؤیاهای جوانان علاقهمند به تحصیل تبدیلشده است. بسیاری از افراد عموماً به امید دریافت ارز دانشجویی و به قصد پیشرفت در علم و تحصیل تصمیم میگیرند خانه و خانواده را ترک کرده و در یکی از دانشگاههای دیار غربت درس بخوانند.
معمولاً بعد از دریافت پذیرش از دانشگاه، اولین موردی که فکر اکثر دانشجوها را به خود مشغول میکند، تأمین هزینههای تحصیلی است. در حقیقت یکی از دغدغههای دانشجوهایی که قصد دارند در دانشگاههای خارج تحصیل کنند و یا حتی در حال حاضر مشغول به تحصیل در خارج از کشور هستند تهیه ارز دانشجویی است.
در پستهای قبل به موضوعات مختلفی همچون سیستم آموزشی کانادا، بهترین استان های کانادا برای تحصیل یا اقامت پس از تحصیل در کانادا پرداختیم. اما در این مقاله قصد داریم مبحث مهم ارز دانشجویی و سؤالات پیرامون آن را از زوایای مختلف بررسی کنیم.
ارز دانشجویی سهمیه ارزی است که دولت در اختیار دانشجویانی قرار می دهد که به صورت تماموقت در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی خارج از کشور مشغول به تحصیل هستند. دولت با این کار کمک میکند تا دانشجوها بتوانند ارز را به قیمت مصوب بانک مرکزی تهیه کرده و نیازهای تحصیلی و زندگی دانشجویی خود را تامین کنند.
ارز دانشجویی به دو شکل شهریه و هزینه زندگی به دانشجوها پرداخت میشود. اما نکته اینجاست که دانشجویان بنابه شرایط خاصی میتوانند این ارز را دریافت کنند. در قسمت های بعدی قصد داریم به نکاتی در خصوص شرایط، سامانهها، مراحل، مدارک مورد نیاز، میزان و نرخ ارز دانشجویی اشاره کنیم. با ما همراه باشید.
حالا که فهمیدید ارز دانشجویی چیست، ممکن است این سؤال به ذهنتان خطور کند که شرایط دریافت این نوع ارز چیست. شاید در نگاه اول، دریافت ارز دانشجویی ساده به نظر برسد اما در حقیقت اینچنین نیست.
خیلیها فکر میکنند که تنها با ثبتنام در یک دانشگاه خارج از کشور می توانند برای ارز دانشجویی اقدام کنند، اما درواقع اینگونه نیست. دریافت ارز دانشجویی بر اساس شرایط و ضوابط خاص امکان پذیر است. طبق اطلاعیه وزارت بهداشت و سازمان امور دانشجویان وزارت علوم، ارز دانشجویی به متقاضیانی تعلق میگیرد که:
سازمان امور دانشجویان بعد از تایید وضعیت دانشجویی متقاضی، او را برای دریافت ارز به بانکهای عامل (تجارت و سامان) معرفی میکند.
اسامی دانشگاههای مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در وبگاه اداره کل دانشآموختگان معاونت دانشجویی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری قابلدسترسی است.
اولین گام برای دریافت ارز ، ثبتنام در سامانه اختصاصی دریافت ارز دانشجویی و تشکیل پرونده است. در اینجا قصد داریم دو سامانه مهم دریافت ارز دانشجویی؛ سجاد و موحد؛ را معرفی کنیم.
وزارت علوم باهدف بررسی الکترونیکی درخواست داوطلبان، سامانهای را بانام سجاد (سامانه جامع امور دانشجویان) طراحی کرده است. تمامی اطلاعرسانی لازم پیرامون بورس و اعزام دانشجوها، دانشآموختگان، دانشجوهای داخل و خارج، دانشجوهای شاهد و….. از طریق این سامانه انجام میشود.
ثبتنام در سامانه سجاد بهصورت الکترونیکی انجام میشود. برای استفاده از خدمات این سامانه، ابتدا باید پیش ثبتنام صورت بگیرد و نام کاربری و کلمه عبور دریافت شود. بعد از تکمیل فرمهای تشکیل پروفایل، سازمان امور دانشجویان، اطلاعات را حداکثر طی ۲۴ ساعت بررسی میکند. در صورت تأیید شدن اطلاعات، کد تأیید به متقاضی ارسال می شود و او میتواند وارد سیستم شده و از خدمات آن استفاده کند.
البته تا پیش ازاین، مسئولیت ثبت این درخواستها بر عهده سامانه «نشا» (سامانه مشارکت دانشجویی) بود. این سامانه بعد از بخشنامه اداره سیاستها و مقررات ارزی بانک مرکزی جای خود را به «سجاد» داد.
تذکر
ثبتنام در سامانه سجاد پیچیدگیهای خاص خود را دارد و ممکن است داوطلب در روند آن با مشکل مواجه شود. ما آماده ایم تا از طریق خدمات مشاوره تلفنی شما را در این زمینه یاری کنیم.
دانشجویان ایرانی گروه علوم پزشکی که در خارج از کشور مشغول به تحصیل هستند و شرایط دریافت ارز را دارند میتوانند با ثبتنام در سامانه موحد و بارگذاری مدارک موردنیاز نسبت به دریافت ارز اقدام کنند.
این سامانه از ابتدای آذر ۹۷ فعال گردید و موجب شد دانشجویان پزشکی، دندانپزشکی و سایر رشتههای مربوط به وزارت بهداشت به تسهیلات ارز دانشجویی دسترسی پیدا کنند.
تذکر
دانشگاه محل تحصیل باید از جمله دانشگاه های مورد تایید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باشد.
کار با اسمارت اپلای سادهست، اول ۶۰ ثانیه اطلاعات اولیهات رو وارد میکنی، بعد دکمه سرچ رو میزنی، ما تمام دانشگاههایی که به شرایط شما منطبق هست رو لیست میکنیم. اگر دوست داشتی همون جا اقدام میکنی و امور مربوط به اخذ پذیرشت شروع میشه.
رشته های غیرپزشکی
رشته های پزشکی
میزان ارز دانشجویی را بانک مرکزی تعیین میکند. طبق آخرین مصوبه، حداکثر مبلغی که بابت پرداخت شهریه دانشگاه برای هر دانشجو در نظر گرفته شده مبلغ ۱۵٬۰۰۰ دلار در سال یا معادل آن به سایر ارزها است.
حداکثر میزان ارزی که برای تأمین نیازهای زندگی هر دانشجو معینشده، ماهانه ۱٬۰۰۰ دلار یا معادل آن به سایر ارزها است.
اگر دانشجو به همراه خانواده باشد، برای هر عضو خانواده، بدون محدودیت سنی، حداکثر ماهانه ۵۰۰ دلار یا معادل آن به سایر ارزها پرداخت خواهد شد.
قیمت ارز دانشجویی را بانک مرکزی تعیین میکند. نرخ این ارز کمتر از نرخ ارز رایج در بازار آزاد کشور است و تفاوت آن عموماً تا ۲۰ درصد گزارششده است.
توصیه میکنیم اطلاعیههای بانک مرکزی را پیگیری کنید تا در جریان آخرین اخبار مرتبط با قیمت ارز باشید.
در این مقاله تلاش کردیم ارز دانشجویی را معرفی کنیم. چنانچه قصد کار، زندگی یا تحصیل در خارج کشور را دارید توصیه میکنیم با تحقیق و آگاهانه وارد عمل بشوید. برای تحصیل در خارج کشور میتوانید با تیم کارشناسی اسمارت اپلای در ارتباط باشید. اگر در انتخاب رشته یا دانشگاه مقصد مطمئن نیستید کافی است سرچ هوشمند 60 ثانیهای اسمارت اپلای را امتحان و نتیجه را مشاهده کنید.
در انتها، لطفاً با تکمیل فرم ارزیابی رایگان ما را از نظرات خودآگاه سازید.
آیا ارز دانشجویی به دانشجوهای کارشناسی هم تعلق میگیرد؟
طبق بخشنامه بانک مرکزی، ارز دانشجویی به مقاطع دکترا و کارشناسی ارشد تعلق میگیرد. به دانشجوی مقطع کارشناسی در صورتی تعلق میگیرد که قبل از تاریخ ۳۱ اردیبهشت سال ۹۸ دانشجو بوده و در حال تحصیل باشد.
آیا بهجای ویزای دانشجویی، با کارت دانشجویی هم می توان برای دریافت ارز اقدام کرد؟
خیر. همانطور که قبلا توضیح دادیم برای دریافت ارز دانشجویی، ارائه ویزای دانشجویی الزامی است.
سقف استفاده از ارز دانشجویی برای دانشجوها چقدر است؟
سقف استفاده از ارز دانشجویی برای دانشجویان کارشناسی ارشد ۳۶ ماه و دانشجوهای دکترا ۶۰ ماه از زمان شروع به تحصیل است.
سامانه تاک چیست؟
سامانه تاک، سامانه تأیید امور کنسولی است که توسط وزارت امور خارجه راهاندازی شده است. دانشجوها به منظور تأیید صحت صدور مدارکشان، باید به آن رجوع کنند.
گواهی تحصیلی که از سوی دانشگاه مقصد صادرشده و کنسولگری ایران در کشور محل تحصیل نیز آن را تأیید کرده است، بایستی در سامانه تاک هم تأیید شود.
چه زمانی باید برای دریافت ارز به بانک مراجعه کرد؟
پس از ثبت درخواست در سامانه و دریافت نوبت، باید منتظر نتیجه بررسی کارشناسان بمانیم. در این فاصله باید مرتب پروفایل خود را چک کنیم. در صورت تأیید شدن مدارک، بایدطبق تاریخ و نوبت اعلامشده به بانکهای عامل که معموماً بانک تجارت و سامان هستند مراجعه کنیم.
آیا امکان تغییر نوبت دریافت ارز وجود دارد؟
خیر بههیچعنوان نمیتوان نوبت و تاریخ دریافت ارز دانشجویی را تغییر دارد.
آیا دانشجو در ایران میتواند برای ارز دانشجویی ثبتنام کند؟
خیر. بارگذاری مهر خروج از کشور در سامانه الزامی است. ثبتنام باید حتماً در کشور محل تحصیل صورت بگیرد. در غیر این صورت، مبنا اقامت در ایران خواهد بود و ارز تأیید نخواهد شد.
اگر مدت اقامت دانشجو در ایران طولانی شود آیا خللی در دریافت ارز دانشجویی ایجاد میکند؟
در هر ترم ۶ ماهه، دانشجو مجاز است مدت ۴۵ روز در ایران اقامت داشته باشد. اگر مدت اقامت بیشتر باشد طبیعتاً ارز بهطور کامل به او تعلق نخواهد یافت.
اگر دانشجو در خارج از کشور باشد چه کسی یا کسانی میتوانند ارز دانشجویی او را پیگیری کنند؟
پدر و مادر بدون نیاز به وکالت میتوانند ارز دانشجو را پیگیری کنند. در مورد سایر بستگان و دوستان، داشتن وکالت محضری الزامی است.
پرسشی برایتان پیش آمده؟
روی تخصص ما حساب کنید.