پرسشی برایتان پیش آمده؟
ما آمادهایم که به شما کمک کنیم
انتخاب رشته هوشمند و دقیق انتخاب یک زندگی است.
روی تخصص ما حساب کنید.
دانشجوهای مقاطع تحصیلات تکمیلی (کارشناسی ارشد تحقیقاتی و دکترا) عموماً در دوره تحصیل خود با واژهای به نام پروپوزال (Proposal) مواجه میشوند. خیلی از دانشجویان با این اصطلاح آشنا هستند یا حداقل نامش به گوششان خورده است، اما احتمالاً هستند افرادی که ممکن است این واژه را ندانند و یا وقتی برای اولین بار آن را میشوند از خود بپرسند، پروپوزال یعنی چه؟
اگر شما هم تصمیم دارید در مقاطع تحصیلات تکمیلی دانشگاههای خارج از کشور تحصیل کنید و باید پروپوزال ارائه کنید ولی اطلاعاتی در این زمینه ندارید و دوست دارید بدانید که چطور میتوانید یک پروپوزال استاندارد بنویسید، توصیه میکنم در ادامه مطلب با من همراه باشید.
من تو این پست قصد دارم به موضوع پروپوزال و نکات پیرامون آن اشارهکنم.
واژه پروپوزال یا همان طرح تحقیقاتی از کلمه پروپوز (propose) به معنای پیشنهاد دادن، گرفتهشده است. دانشجویی که قصد اپلای تحصیلات تکمیلی را دارد، باید با یک استاد وارد مکاتبه بشود. در طی مکاتبه، ممکن است استاد از دانشجو، یک پروپوزال در زمینه تخصصی خود، یا زمینهای که دانشجو در آن کار کرده، درخواست کند.
دانشجوهای مقطع ارشد تحقیقاتی و دکترا برای بالا بردن درجه علمی خود، میبایست پایاننامه یا مقاله پژوهشی ارائه کنند. اما اغلب پیش از ارائه مقالات، یک طرح اولیه از تحقیقات خود را ارائه میکنند که به آن پروپوزال میگویند.
پروپوزال مدرکی است که قدرت علمی و تحقیقاتی دانشجو و همچنین توانایی نگارش وی را مشخص میکند.
پروپوزال یکی از مهمترین و اصلیترین بخش کار تحقیقاتی و پژوهشی است. به زبان ساده باید بگویم که پروپوزال، اصل تحقیق نیست بلکه طرح اولیه و طرح پیشنهادی یک تحقیق است. تمامی دانشجویان مقطع ارشد تحقیقاتی و دکترا باید به همراه اپلیکیشن خود، یک پروپوزال نیز ارائه کنند.
اگر یک پروپوزال با دقت طراحی و نوشته بشود، پژوهشگر برای انجام مراحل بعدی با مشکلی مواجه نخواهد شد. سوپروایزرها از طریق طرح تحقیقاتی یک دانشجو، میتوانند به تواناییهای وی پی ببرند، امکانپذیری پروژه را ارزیابی کنند، تخصص دانشجو در حوزه تحقیقاتی و میزان آگاهی وی از مقالههای ارائهشده در آن زمینه را بسنجند.
اگر یک دانشجو، عنوان تحقیق را درست انتخاب کند و تمامی ساختار یک پروپوزال را هم رعایت کند، بهراحتی میتواند پژوهش اصلی خود را ارائه کند.
پس بهعنوان ختم کلام، میتوانیم بگوییم که طزح تحقیقاتی نوعی پیشنویس علمی است که برای دریافت مدرک فارغالتحصیلی در مقطع تحصیلات تکمیلی، نوشته میشود. پروپوزال نوشتهای پژوهشی است که توانایی علمی دانشجو برای ورود به مقطع کارشناسی ارشد تحقیقاتی یا دکترا را اثبات میکند.
خب حالا شاید از خودتان بپرسید که چطور میتوانیم یک پروپوزال خوب بنویسیم و یا یک طرح تحقیقاتی استاندارد از چه ساختارهایی تشکیلشده است.
برای نوشتن یک پروپوزال باید سعی کنید چارچوب را رعایت کنید. نکته مهم این است که باید از کپی کردن پرهیز کنید. وقتی یک پروپوزل را ارائه میدهید باید در نظر داشته باشید که اهداف، سؤالات و فرضیات، روشهای اجرای تحقیق، زمان و هزینههای لازم برای اجرای تحقیق همه بهصورت شفاف و قانعکننده بیان شوند.
یک طرح تحقیاقتی باید بهگونهای نوشته بشود که داوران بهراحتی بتوانند به هدف و ضرورت انجام پروژه پی ببرند.
یک پروپوزال، شبیه طرح اولیه یک ساختمان است که ارکان اصلی آن توسط یک آرشیتکت، طراحی و محاسبهشده و بهصورت نقشه یا ماکت درآمده است. اگر یک مهندس کار بلد و باتجربه به آن نگاه کند، میتواند ساختمانی را که قرار است بر اساس این طرح شکل بگیرد را راحت تجسم کند.
یک پژوهشگر که قصد دارد در مورد موضوعی تحقیق کند، اول باید یک طرح تحقیق خوب برای خودش داشته باشد. طرح تحقیق همان نقشه انجام تحقیق است.
باوجوداینکه انتخاب موضوع تحقیق و پروسه تهیه و تکمیل یک پروپوزال خیلی سخت نیست و در مدتزمان کوتاه انجام میشود، اما با توجه به اهمیتی که یک طرح تحقیقاتی دارد اگر با دقت و محاسبهشده نوشته نشود، مسلماً باعث میشود تحقیق با مشکل مواجه بشود.
در انتخاب موضوع، علاقه خود را در نظر بگیرید. موضوعی را طوری انتخاب کنید که خواننده را خسته نکند. تا جایی که میشود سعی کنید موضوع طرح تحقیقاتی شما، مختصر، مفید و شفاف باشد. به عبارتی، در نگاه اول مشخص بشود که تحقیق شما درباره چه موضوعی است.
پس موضوع نباید خیلی طولانی باشد که خواننده را خسته کند و نه خیلی کوتاه که قسمت عمده مطلب، عرضه نشود.
در این قسمت، باید لیست تمامی مطالب نوشته بشود تا مخاطب بتواند خیلی راحت و سریع به قسمت موردنظر مراجعه کند.
در این بخش، باید خلاصه پروپوزال را که شامل موضوع تحقیق، اهمیت انجام تحقیق، شیوه و روشهای انجام تحقیق و مهمتر از همه مزایای آن است بهطور خلاصه در دو یا سه پاراگراف توضیح داده شود.
در قسمت مقدمه، باید به صورت خلاصه و در یک صفحه درباره موضوع پژوهش، اهمیت و دلایل انجام شرح داده شود.
در این بخش، زمینههای تحقیقاتی و فعالیتهایی که با این موضوع و یا مفاهیم و موضوعات مرتبط با آن نوشته شده اند، موردبررسی قرار میگیرند. در این بخش، باید توضیح داده شود که هدف از انجام تحقیق چیست. آیا دانشجو قصد دارد یافتههای تحقیق را تکمیل کند یا اشتباهات آن را رفع کند؟
کار با اسمارت اپلای سادهست، اول ۶۰ ثانیه اطلاعات اولیهات رو وارد میکنی، بعد دکمه سرچ رو میزنی، ما تمام دانشگاههایی که به شرایط شما منطبق هست رو لیست میکنیم. اگر دوست داشتی همون جا اقدام میکنی و امور مربوط به اخذ پذیرشت شروع میشه.
در این قسمت، دانشجو باید نتایجی را که فرض میکند از تحقیق بهدست خواهد آورد را در نظر بگیرد و هدفش را مشخص کند.
در این مرحله، سؤالات پیش رو باید در غالب چند سؤال کوتاه و معمولاً در نیم سطر یا یک سطر نوشته شود. نوشتن سؤالات تحقیق به دانشجو کمک میکند تا بداند برای چه هدفی و چرا قصد نوشتن این مقاله و پایاننامه را دارد.
نحوه نگارش بدین صورت است که، ابتدا باید تمام سؤالاتی که به ذهن خطور میکند، نوشته شود و بعد از بین آنها چند سؤال انتخاب شود و در پرپوزال مطرح بشود. در انتها باید فرضیات و پاسخ احتمالی به سؤالات نوشته شود.
باید شرح بدهید که در طرح تحقیقاتی خود به چه روشهای علمی متوسل خواهید شد و برای رسیدن به اهداف خود از چه ابزارهایی استفاده کردید یا خواهید کرد.
در برخی از رشتهها، لازم است که دانشجو برای انجام تحقیق، از یک سری ابزار استفاده کند. بهعنوانمثال، تدوین پرسشنامه یا استفاده از پرسشنامههای قبلی و یا حتی بررسی اسناد موجود در کتابخانهها
هر کاری که انجامشده و یا قرار است انجام بشود باید در این قسمت بازگو بشود. شاید لازم باشد دانشجو یک جدول زمانبندی داشته باشد و در آن مشخص کند که هر یک از اجزای تحقیق طی چه بازه زمانی تکمیل خواهد شد.
در حقیقت، این مرحله به انجام بهتر تحقیق کمک میکند و بیشتر برای خود دانشجو اهمیت دارد تا داوران.
در این مرحله، دانشجو باید مقالات قبلی یا کتابهای مرتبط را مطالعه و بررسی کند. باید منابعی را که از آنها در نوشتن پایاننامه یا تحقیق خود استفاده کرده را مشخص کند. در این پروسه، ممکن است مجبور به ترجمه مقالات مرتبط بشود. یک دانشجو باید از نقاط ضعف و قوت کارهای پیشین به نحو احسن استفاده کند.
در انتها، دانشجو میبایست لیست منابعی که مرتبط با موضوع تحقیق هستند و از آنها استفاده کرده و یا قرار استفاده کند را تهیه کند و طبق حروف الفبا بنویسد.
برای نوشتن یک پروپوزال باید از منابع علمی معتبر استفاده شود. این مرحله، اهمیت کار دانشجو را برای داوران مشخص میکند.
هنگام استفاده از منابع باید از علمی بودن آن اطمینان حاصل شود. توصیه میکنیم از سایتهای نامعتبر یا مقالاتی که هیچ رفرنسی برای مبدأ ارجا آن وجود ندارد، استفاده نکنید.
این بخش در حقیقت، مقدمه را منعکس کند و نوشته شما را جمعبندی میکند. در انتها از مخاطب به خاطر توجه و صرف زمان برای طرحتان تشکر کنید.
ایا میتوان پروپوزال را تغییر داد؟
بله. تمامی طرحهای تحقیقاتی خوب، همگام با پیشرفت تحقیقات، تکامل مییابند.
یک طرح تحقیقاتی دارای چه ساختاری است؟
موضوع پروپوزال، فهرست مطالب، خلاصه، مقدمه، ادبیات پژوهش، ابزارهای استفاده شده، پیشینه تحقیق، منابع، نتیجهگیری
حجم پروپوزال مقطع دکترا چقدر باید باشد؟
حجم طرح تحقیقاتی دکترا، ۸ تا ۱۰ صفحه است.
نگارش پروپوزال بیشتر برای چه مقاطعی الزامی است؟
دکترا و کارشناسی ارشد تحقیقاتی
پرسشی برایتان پیش آمده؟
روی تخصص ما حساب کنید.