هزینه اپلای کانادا
دریافت پذیرش تحصیلی از یکی از دانشگاههای کانادا، شاید یکی از بزرگترین رؤیاهایی باشد که هر جوان ایرانی در سر دارد. اما بهتر است بدانید که رسیدن به چنین آرزو و خواستهای، بدون سپری کردن مقدمات خاص و داشتن اطلاعات از برخی نکات، ازجمله هزینه اپلای کانادا مسیر نیست.
یکی از مهمترین مسئلهای که باعث دغدغه فکری بسیاری از متقاضیان تحصیل میشود، هزینههای اپلای یا همان دریافت پذیرش از دانشگاههای معتبر و پرآوازه خارجی است. این موضوع بهقدری مهم است که حتی برخی اوقات باعث تغییر عقیده و انصراف بسیاری از دانشجوها از ادامه مسیر میشود و معمولاً با سؤالات زیادی هم همراه است.
خیلی از دانشجویان ممکن است از لحاظ موقعیت علمی و رزومه تحصیلی، در موقعیت خوبی باشند اما صرفاً به خاطر هزینههای پذیرش، از ادامه مسیر ناامید شوند.
ما در این مقاله سعی داریم مهمترین هزینههای اپلای دانشگاههای کانادا را از زوایای مختلف موردبررسی قرار داده و این مسیری را که ظاهراً طولانی و پرپیچوخم به نظر میرسد، قدمبهقدم با هم جلو برویم. پس با ما همراه باشید.
مقدمهای بر هزینههای اپلای (Apply) کانادا
گاهی اوقات این مسئله مهم، که نمیدانیم چقدر و در کجا باید برای درخواست پذیرش از دانشگاه موردنظر، هزینه کنیم ممکن است حسابی ذهن ما را درگیر خود کند.
در دانشگاههای کانادا همانند دانشگاههای دیگر، پروسه اخذ پذیرش و ادامه تحصیل یک پروسه طولانی است که از مراحل مختلف تشکیل شده و هر مرحله هم هزینه و مخارج خاص خودش را دارد.
بهعنوان مثال، آزاد کردن مدارک تحصیلی، آموزش زبان، شرکت در آزمون زبانهای انگلیسی، پرداخت هزینه اپلیکیشن یا درخواست، ترجمه و پست مدارک، آماده کردن مبلغی برای شروع سفر و آغاز زندگی در کشور مقصد، همه مواردی هستند که نیاز به هزینه کردن دارند.
برای درک بهتر موضوع، میتوان هزینههای اپلای را به سه مرحله عمده تقسیم کنیم.
ما سعی داریم در بخشهای بعدی، هر یک از این مراحل را جداگانه بررسی کنیم تا موضوع برای شما کاملاً روشن بشود.
هزینه های مرحله اول درخواست پذیرش از کانادا
- آزادسازی مدرک
- آموزش زبان و دریافت مدرک
- ترجمه رسمی مدارک
- دریافت ریزنمرات
- اپلیکیشن فی
- وثیقه خدمت سربازی (مشمول آقایان فاقد کارت خدمت) و دریافت گذرنامه
هزینه آزادسازی مدرک تحصیلی برای اپلای کانادا
مدرک تحصیلی یا دانشگاهی، اولین مدرکی است که متقاضی برای درخواست پذیرش به آن احتیاج خواهد داشت. بعد از تمام شدن تحصیل، مدرک عموماً به مدت ۸ سال درگرو دولت است. اگر فردی در دانشگاه دولتی تحصیل کرده باشد باید برای درخواست پذیرش از دانشگاههای خارجی، مدرک خود را آزاد کند.
هزینههای دریافت مدرک تحصیلی از دانشگاهها و رشتههای مختلف، متفاوت است. به عبارتی، اینکه در چه مقطعی تحصیل کردهاید، نوع دانشگاه شما (آزاد یا دولتی) یا حتی تعداد واحدهای عملی که گذراندهاید همه در هزینه آزادسازی مدرک تأثیر دارند.
نکته
- نرخ دقیق هزینه آزادسازی مدرک از سال ۹۲ به بعد هنوز بهروزرسانی نشده است. ترمهای تحصیلی بعد از سال ۹۲ بر اساس نرخ تورم و هزینههای همان سال محاسبه میشوند.
- آقایان علاوه بر مدرک تحصیلی، باید مدرک پایان خدمت خودشان را هم تهیه کنند.
- آزادسازی مدرک برای دانشجوهایی که در دورههای روزانه تحصیل کردهاند تقریباً الزامی است.
- دانشجوهای شبانه، دانشگاه آزاد وغیرانتفاعی نیازی به آزادسازی مدرک ندارند.
- هزینه آزادسازی مدرک فرزندان جانبازان، ایثارگران و دانشجوهای برتر کمتر است.
حال ممکن است این سؤال به ذهنتان بیاید که چه عواملی میتوانند در هزینه آزادسازی مدرک تحصیلی، تأثیرگذار باشند.
- سال شروع و پایان مدرک تحصیلی موردنظر
هزینه و شهریههای افرادی که در سالهای دورتری فارغالتحصیل شدهاند با افرادی که تازگیها درسشان را تمام کردند، طبیعتاً فرق دارد.
- گروه تحصیلی
- هزینه آزادسازی مدرک رشتههایی که زیر نظر وزارت بهداشت هستند، به علت تعداد واحدهای عملی بالایی که دارند، بیشتر است.
- مقطع تحصیلی
بالا بودن مقطع تحصیلی نیز در هزینه آزادسازی مدرک تأثیر دارد.
- میزان سابقه کار
هرچه سابقه کار بالاتر باشد، هزینه کمتری بابت مدرک پرداخت خواهید کرد.
هزینه ترجمه مدارک برای اپلای کانادا
ترجمه مدارک ازجمله اقداماتی است که باید قبل از فرایند درخواست پذیرش طی شود. بهطور کل مدارک را نمیتوان بهصورت فارسی ارسال کرد. بنابراین لازم است که توسط یک سازمان معتبر ترجمه و تأیید شوند.
مدارکی از قبیل ریزنمرات مقاطع تحصیلی، انگیزه نامه، رزومه و یا پروپوزال پیشنهادی و …. باید ترجمه بشوند. هزینه ترجمهها با توجه به هر صفحه و نسبت به دفتری که به آن مراجعه میکنید، متغیر است. هزینه ترجمه معمولاً با توجه به تعداد صفحات محاسبه میشود.
البته دقت کنید که هزینه این قسمت، با توجه به نیاز دانشگاه مقصد میتواند کم یا زیاد باشد. برخی از دانشگاهها ممکن است ترجمه مدارک را بهصورت کاغذی و برخی بهصورت فایل دریافت کنند. بنابراین این موضوع میتواند روی هزینهها تأثیرگذار باشد.
هزینه دریافت ریزنمرات برای اپلای کانادا
ارائه ریزنمرات دانشگاهی نیز یکی از مدارکی است که برای دریافت پذیرش از دانشگاه های کانادا لازم است. به عبارتی، جهت اپلای دریکی از دانشگاههای کانادا، صرفاً مدرک تحصیلی و دانشگاهی کافی نیست.
اما نکته اینجاست که برخی از دانشگاهها تأکید دارند که حتماً ریزنمرات رسمی برای آنها ارسال بشود. تهیه ریزنمرات رسمی هزینه بالایی دارد. دانشجوها در صورت امکان میتوانند از طریق مکاتبه با دانشگاه مقصد و دپارتمان پذیرش، آنها را متقاعد کند تا ریزنمرات غیررسمی را از آنها بپذیرند.
درغیراینصورت، مجبورند برای دریافت ریزنمرات رسمی، چیزی حدود ۸- ۱۰ میلیون تومان (البته در مقطع کارشناسی) هزینه کنند. هزینه دریافت ریزنمرات، با توجه به دانشکده یا دانشگاهی که فرد تحصیل کرده، فرق می کند و می تواند کم یا زیاد بشود.
نکته
- لازم به یادآوری که این هزینه شامل دانشجوهایی میشود که در دانشگاههای دولتی تحصیل کرده و در دوره تحصیلشان، هیچ هزینهای را پرداخت نکرهاند.
-
قبل از دریافت ریزنمرات حتماً باید هزینههای مربوط به دانشگاهی که در آن تحصیل کردید ازجمله هزینه خوابگاه، کتابخانه و وام تحصیلی تسویه شوند.
هزینه آموزش زبان و دریافت مدرک برای اپلای کانادا
کانادا یک کشور دو زبانه (انگلیسی – فرانسوی) است. ازآنجاییکه، انگلیسی زبان رایج این کشور است یکی از اصلیترین شرط تحصیل و دریافت پذیرش از دانشگاههای این کشور، داشتن دانش زبانی و مدرک یکی از آزمونهای بینالمللی زبان مورد تأیید کانادا است.
این مدرک باید قبل از اقدام به اپلای کردن، آماده باشد. بنابراین اگر قصد دارید در این کشور، رایگان تحصیل کنید یا در دوره دکترا خیلی راحت پذیرش تحصیلی دریافت کنید، باید مدرک زبان را با نمره بالایی بگیرید. حداقل نمره قبولی آیلتس برای اپلای در دانشگاههای کانادا، ۶ است. نمره کمتر از این شاید شما را به هدف و رشته موردنظرتان نرساند.
نکته
- هزینه یادگیری مهارتهای زبان حدود ۳ تا ۴ میلیون است. البته اگر پایه زبان فردی قوی باشد و صرفاً قصد شرکت در دورههای مهارتی نظیر رایتینگ آیلتس را داشته باشد، هزینه کمتر خواهد شد.
- هزینه شرکت در آزمونهای بینالمللی مختلف هرسال بر اساس نرخ جدید اعلام میشود. هزینه شرکت در آزمونهای آیلتس (IELTS) در سال جاری ۹۹، حدود ۳٬۱۰۰٬۰۰۰ تومان، تافل (TOEFL) حدوداً، ۲۳۰ دلار و جی آر ای (GRE)، ۲۰۵ دلار آمریکا اعلام شده است. در نظر داشته باشید که این مبالغ با توجه به نرخ دلار متغیر هستند.
- افرادی که تاریخ آزمون تافل را تغییر بدهند و یا دیر ثبتنام کنند باید جریمه پرداخت کنند.
- افرادی که برای شرکت در آزمون جی آر ای، دیرثبت نام کنند، یعنی ۱ هفته تا ۴ روز مانده به امتحان، باید ۲۳۰ دلار جریمه بدهند.
هزینه وثیقه خدمت سربازی برای اپلای کانادا
آقایان اگر دوره سربازی خود را سپری نکرده باشند، برای خروج از کشور میبایست وثیقه بگذارند. در چنین شرایطی میتوان از سند ملکی، ضمانت بانکی یا پول نقد بهعنوان وثیقه استفاده کرد.
افرادی که قصد دارند از پول نقد بهعنوان وثیقه استفاده کنند بهتر است بدانند، مبلغی که برای وثیقه در نظر گرفتهشده، چیزی حدود ۱۸ تا ۲۲ میلیون تومان است که البته این مبلغ هر سال تغییر میکند.
ضمانتهای بانک ۱ ساله است. ازآنجاییکه سازمان نظاموظیفه از آقایانی که سربازی نرفتند، تعهد ۴ تا ۶ ساله میخواهد این افراد باید که هر سال این تعهد را تمدید کنند و یا به فردی مورد اعتماد، وکالت محضری بدهند که هر سال این تعهد را تمدید کند.
هزینه اپلیکیشن برای اپلای کانادا
اپلیکیشن فی همان مبلغی است که متقاضی به دانشگاه یا کمیته پذیرش دانشگاه مربوطه پرداخت میکند تا پرونده شما را بررسی و اجازه حضور و تحصیل شما در دانشگاه را صادر کنند.در بین هزینههای اپلای برای کانادا، اپلیکیشن فی یا همان هزینه درخواست بیشتر از همه میباشد. البته این هزینه، با توجه به هر ایالت و دانشگاهی که انتخاب میشود متفاوت است و حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ دلار کانادا هزینه دارد.
این هزینه، با توجه به تعداد دانشگاهی که متقاضی اپلای را انجام میدهند ممکن است کاهش یا افزایش پیدا کند. عموماً هر دانشجو میتواند برای ۵ دانشگاه اپلای کند.
وقتی تمامی مدارک برای اپلای آماده شدند و فرد با ورود به سایت دانشگاه، پروسه درخواست پذیرش و ثبتنام را تکمیل کرد، نوبت اپلیکیشن فی است. در این مرحله با پرداخت مبلغی، از دانشگاه و مسئولین امر درخواست میکنید تا با بررسی مدارک موجود شما، شرایط پذیرش یا عدم پذیرش را تعیین کنند.
امروزه، دانشگاههایی هم در کانادا وجود دارند که بدون دریافت هزینهای، پرونده متقاضی را بررسی میکنند. شاید تعداد این دانشگاهها کم باشد اما بهقولمعروف سنگ مفت و گنجشک مفت.
شما در وبسایت دانشگاه مدنظر، پروسه اپلای را تکمیل کنید. این کار ممکن است منجر به تحصیل شما در این کشور بشود.
هزینههای مرحله دوم اپلای کانادا
هزینههای این مرحله عبارتاند از: هزینههای ارزیابی پرونده و صدور ویزا توسط سفارت، هزینه سفر به کشورهای همسایه برای مصاحبه سفارت، هزینه پیکاپ ویزا و هزینه مرحله آمادگی برای اعزام
ویزای تحصیلی کانادا یکی از انواع ویزاهای موقت است که امکان زندگی و تحصیل را در این کشور فراهم میکند. ویزای تحصیلی کانادا به دو بخش اصلی تقسیم میشود؛ ویزای تحصیلی بلندمدت و ویزای تحصیلی کوتاهمدت
ویزای بلندمدت شامل ویزای دانشجویی و دانشآموزی است. ویزای تحصیلی کوتاهمدت بهمنظور انجام مطالعات، شرکت در دورههای آموزشی کوتاهمدت و مواردی اینچنین صادر میشود.
اولین و مهمترین شرط دریافت ویزای تحصیلی کانادا، دریافت پذیرش از دانشگاه یا کالج است. به عبارتی دانشجو بعد از اخذ پذیرش از یکی از دانشگاههای یا دانشکدههای کانادا، میتواند برای دریافت ویزا اقدام کند.
هزینههای ارزیابی پرونده و صدور ویزا توسط سفارت کانادا
ارزیابی پرونده و صدور ویزا توسط سفارت کانادا نیز مرحلهای است که هزینه دارد. از نظر سفارت کانادا، تکمن مالی در دریافت ویزای تحصیلی بسیار اهمیت دارد.
متقاضی باید اثبات کند که ازلحاظ مالی توانایی این را دارد که هزینه تحصیل و زندگی خود را در طول دوره اقامت تأمین کند. در غیر این صورت سفارت کانادا، با صدور ویزای تحصیلی او موافقت نخواهد کرد.
هزینه سفر به کشورهای همسایه برای انجام مصاحبه در سفارت کانادا
برخی از کشورها، در ایران سفارتخانه فعال ندارند. در چنین مواقعی، فرد باید برای انجام مصاحبه با سفارت، به یکی از کشورهای همسایه سفر کند. در این شرایط ،هزینه سفر نیز به هزینههای درخواست پذیرش اضافه میشود.
به دو صورت حضوری و اینترنتی میتوانیم وقت سفارت کانادا را بگیریم. فقط باید این نکته را در نظر داشته باشید که هزینهها با توجه به سن و سال کمی متفاوت هستند. افراد بالای ۸۰ سال و زیر ۱۴ سال از انجام انگشتنگاری و پرداخت هزینه آن که تقریباً ۱۰۰ دلار کانادا است معاف هستند.
کلیه متقاضیان فارغ از سن و سال میبایست هزینه صدور ویزا و امور مربوط به ویزا را که ۱۰۰ دلار کانادا است پرداخت کنند.
پس بهطور کلی میتوان گفت که هر فرد (بهغیراز افراد بالای ۸۰ سال و زیر ۱۴ سال) باید سر مجموع حدود ۲۰۰ دلار پرداخت نماید. در هر دو روش حضوری و اینترنتی، مبلغ موردنظر بهصورت آنلاین پرداخت میشود. با این تفاوت که درروش حضوری فیش واریزی بهصورت حضوری به سفارت ارائه شود ولی در روش اینترنتی، فیش پرداختی به مدارک ضمیمه میشود.
نکته
معمولاً هزینه انگشتنگاری که تقریباً ۱۰۰ دلار کانادا است از افراد زیر ۱۴ سال و بالای ۸۰ سال دریافت نمیشود. این دسته از افراد باید فقط هزینه صدور ویزا که ۱۰۰ دلار کانادا است را پرداخت نمایند.
هزینه پیکاپ ویزای کانادا
به پروسه ارسال گذرنامه به سفارت و بازگرداندن آن همراه با ویزا به متقاضی، در اصطلاح پیکاپ ویزا گفته میشود. حضور متقاضی برای مصاحبه یا انگشتنگاری الزامی است ولی بعد از صدور ویزا، نیازی به حضور برای الصاق ویزا نیست.
بعد از طی کردن تمام این مراحل، حالا نوبت این است که متقاضی برای دریافت ویزا اقدام کند. کلیه متقاضیانی که مایل به تحصیل در کشور کانادا هستند باید قبل از آمدن به این کشور، ویزای دانشجوی خود را بگیرند. این مورد، اتباع آمریکایی، دارندگان کارت سبز آمریکا (Green Card)، اتباع اروپا و غیره را نیز شامل میشود.
هزینه ویزا بستگی به کشوری دارد که فرد قصد درخواست پذیرش از دانشگاه آن کشور را دارد. درخواست ویزای اقامت کانادا میتواند بهقصد توریستی، تحصیلی، کار موقت و غیره باشد. هزینه ویزای این کشور نیز با توجه به هدف فرد از سفر ، عموماً متفاوت است.
خیلی از متقاضیان با توجه به وقت و هزینهای که صرف مسافرت کردن به کشور واسط انجام میشود، ترجیح میدهند مدارک خود را به فرد دیگری بدهند تا بهعنوان نماینده کارهای آنها را انجام بدهد.
نکته
- هزینه ویزای دانشجویی غیرقابلبرگشت است.
- متقاضی، ظرف ۳۰ روز از زمانی که درخواست پذیرش را ارسال کرده فرصت داره تا پروسه انگشتنگاری را طی کرده و مدارک و اطلاعات را آماده کند. این مرحله معمولاً به کمک یک نرم افزار و در مراکز درخواست ویزا انجام میشود.
- انجام انگشتنگاری برای تمامی افراد ۱۴ تا ۷۹ سال الزامی است.
- بررسی ویزای دانشجویی از زمان ارسال فرم به دفتر مهاجرت، حدود ۶ هفته طول میکشد.
هزینههای مرتبط با اعزام به کانادا
هزینه تهیه بلیت هواپیما، رزرو هتل یا محل اقامت برای تحصیل، اضافهبار و عوارض خروج از کشور، آخرین مرحله از هزینههای اپلای هستند. این هزینهها برای هر کشور و با توجه به سفارتخانه آن کشور متغیر است.
- طبق لایحه بودجه سال ۱۳۹۹، هزینه عوارض خروج از کشور برای اولین سفر، به ازای هر مسافر ۲۶۴ هزار تومان است.
- در سفر دوم این مبلغ ۵۰ درصد افزایش مییابد. یعنی مسافر باید حدود ۴۰۰ هزار تومان برای عوارض خروج از کشور پرداخت کند.
- هزینه عوارصض خروج از کشور، در سفرهای سوم یا بیشتر، نسبت به سفر اول ۱۰۰ درصد افزایشیافته و چیزی حدود ۵۵۰ هزار تومان میشود.