پرسشی برایتان پیش آمده؟
ما آمادهایم که به شما کمک کنیم
انتخاب رشته هوشمند و دقیق انتخاب یک زندگی است.
روی تخصص ما حساب کنید.
دوستان عزیز در مقالههای قبلی، در خصوص موضوعات مختلف ازجمله پذیرش مشروط یا کاندیشنال، بیمه دانشجویی در کانادا و توجیه گپ تحصیلی، مطالبی را ارائه کردیم. تو این پست قصد داریم درباره “آزادسازی مدرک تحصیلی و لغو تعهد آموزش رایگان” صحبت کنیم.
اگر قصد ادامه تحصیل در خارج از کشور را دارید و قبلاً در یکی از دانشگاههای روزانه دولتی تحصیل کردید، باید بدانید که برای ترجمه رسمی مدارک، میبایست اصل مدرک دانشگاهی را به دفاتر رسمی ترجمه ارائه کنید. به عبارتی میبایست مدارک دانشگاهی خود را از گرو دانشگاه آزاد کنید. به این عمل اصطلاحاً آزادسازی مدرک تحصیلی و لغو تعهد خدمت آموزش رایگان، گفته میشود.
گرچه در کشور ما تحصیل در دانشگاههای دولتی رایگان است اما در انتها، فارغ التحصیلین برای دریافت اصل مدرک خود باید هزینه کنند.
آزاد کردن مدرک تحصیلی، مختص افرادی است که در یکی از دانشگاههای دولتی که تحت نظارت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است به صورت روزانه تحصیل کردهاند. این دانشآموختگان بهصورت رایگان درس خواندند، اما به ازای تحصیل رایگان، متعهد شدهاند پس از فارغالتحصیلی دوره خدمت را سپری کنند. پس تا آن زمان اصل مدرک دانشگاهی در گرو دانشگاه خواهد بود.
خب حالا سؤال اینجاست؛ اگر فردی برای اپلای در دانشگاههای خارج به اصل مدرک نیاز داشته باشد، آیا گذراندن دوره تعهد به خدمت، تنها راهی است که پیش رو دارد؟
در ادامه مطلب با ما باشید تا شیوههای آزادسازی مدارک تحصیلی و سوالات پیرامون را برای شما شرح دهیم.
طبق قانون وزارت علوم، افرادی که در دانشگاههای دولتی روزانه که از بودجه عمومی دولت استفاده میکنند تحصیل میکنند، مکلف هستند به ازای سالهای تحصیل، به کشور خدمت کنند. این نوع تعهدها به دلیل استفاده از خدمات رایگان دولتی در دانشگاه صورت میگیرد.
تعداد سالهای خدمت در گواهی موقت، ذکر شده است. شاید از خودتون بپرسید که مدت تعهد خدمت آموزش رایگان چقدر است.
مدت تعهد خدمت آموزش رایگان، به نوع سهمیه پذیرفتهشده در آزمون سراسری بستگی دارد. بهعنوانمثال، در برخی از رشتهها مثل پزشکی، متقاضی موظف است در قبال تحصیل، به میزان حداکثر سه برابر مدتزمان تحصیل، خدمت کند.
برای پذیرفتهشدگان سهمیه آزاد، منطقه 1، شاهد، خانواده معظم شهدا، ایثارگران، نهضت سوادآموزی، جهاد، جانبازان، آزادگان، پذیرفتهشدگان، دورههای کارشناسی ناپیوسته، کارشناسی ارشد ناپیوسته، دکترای تخصصی، ورودیهای قبل از انقلاب فرهنگی و دانشجوهای غیر ایرانی پذیرفتهشده از طریق کنکور سراسری (ورودیهای قبل از ۱۳۸۷) یک برابر مدت تحصیل است.
برای پذیرفتهشدگان سال ۱۳۶۲ به بعد، سهمیههای مناطق ۲،۳،۴،۵، عشایر و مناطق محروم، دو برابر مدت تحصیل است.
برای پذیرفتهشدگان سهمیه استانداریها، سه برابر مدت تحصیل است.
دانشجوهایی که در دوره تحصیل از آموزش رایگان بهرهمند میشوند، در روز ثبتنام، متعهد میشوند که متناسب با زمان آموزش رایگان خود، در ایران کار کنند. بنابراین لغو تعهد رایگان مشمول فارغ التحصیلینی هست که در دانشگاههای دولتی روزانه که از بودجه عمومی دولت استفاده میکنند، درس خواندند.
بدون انجام این تعهد و یا باطل کردن آن، امکان دریافت ریزنمرات و اصل مدرک وجود ندارد.
نکته
برای انجام لغو تعهد آموزش ابتدا باید با دانشگاه بهصورت کامل تسویهحساب کنید. هر نوع بدهی ازجمله وام دانشجویی یا اجاره خوابگاه باید پرداخت و تسویه بشود. بعد از تسویه کامل، متقاضی میتواند در سامانه سجادt ثبتنام کند.
کار با اسمارت اپلای سادهست، اول ۶۰ ثانیه اطلاعات اولیهات رو وارد میکنی، بعد دکمه سرچ رو میزنی، ما تمام دانشگاههایی که به شرایط شما منطبق هست رو لیست میکنیم. اگر دوست داشتی همون جا اقدام میکنی و امور مربوط به اخذ پذیرشت شروع میشه.
سامانه جامع امور دانشجویان با علامت اختصاری سجاد برای انجام امور دانشجویی ازجمله لغو تعهد آموزش رایگانt استفاده میشود.
برای استفاده از خدمات این سامانه، ابتدا باید وارد سایت شده و از طریق لینک ثبتنام، اقدام به تشکیل پروفایل داده و حساب کاربری ایجاد کنید. پس از تکمیل فرم، اطلاعات حداکثر طی ۴۸ ساعت از سوی امور دانشجویان بررسی می شود.
بعد از ثبتنام، مدارک صرفا در سامانه بارگذاری میشود. در صورت نیاز به کنترل اصل مدارک، دانشجو موظف به ارائه آنها خواهد بود.
در صورت تأیید، اجازه ورود به سیستم و استفاده از خدمات به متقاضی صادر میشود.
بعد از وارد شدن به سامانه، متقاضی میبایست سربرگ خدمات و بخش امور دانشجویان داخلی را انتخاب کند. در این قسمت جهت ثبت درخواست، باید بر روی گزینه ” لغو تعهد آموزش رایگان” کلیک و سپس اقدام به تکمیل فرمها کند.
متقاضی در این مرحله باید مدارک زیر را ارائه کند.
اسکن مدارک شناسایی، اصل کارت پایان خدمت یا معافی دائم (برای آقایان) ، ارائه اصل تسویهحساب از صندوق رفاه دانشجویان یا امور دانشجویی، ارائه گواهی اشتغال به کار از مؤسسات و ادارات دولتی یا خصوصی (در صورت اشتغال به کار باید تاریخ شروع، خاتمه یا ادامه آن ذکر شود)، حکم کارگزینی یا نامه عدم کاریابی
فارغ التحصیلینی که گواهی اشتغال به کار ندارند در صورت تمایلف میتوانند نسبت به خرید مدت بهرهمندی از آموزش رایگان، از طریق دانشگاه اقدام کنند.
دانشجوهای شاغل به تحصیل، در صورت تسویهحساب با صندوق رفاه دانشجویان یا امور دانشجویی، میتوانند با پرداخت هزینه آموزش رایگان، ریزنمرات تأییدشده خود را دریافت کنند.
افرادی که قصد دارند مدرک تحصیلی خود را آزاد کنند، به چند طریق میتوانند این کار را انجام دهند.
در این روش، متقاضی میتواند تمام یا بخشی از تعهدات خدمت آموزش رایگان خود را مطابق با تعرفههای اعلامشده پرداخت کند. سپس با رعایت شرایط وظیفه عمومی و صندوق رفاه دانشجویی، اقدام به آزاد کردن مدرک تحصیلی خود کند.
مدارکی که متقاضی باید در این مرحله ارائه کند عبارتاند از:
کپی دانشنامه و نامه لغو تعهد آموزش رایگان مدرک قبلی، اصل گواهینامه موقت همان مقطع، تسویهحساب بدهی صندوق رفاه دانشجویی
مبلغی که دانشجو میبایست برای آزادسازی مدرک بپردازد، هر سال تغییر میکند. این مبلغ در وبسایت امور دانشجویان وزارت علوم، کاملا شرح داده شده است.
مدتزمان لغو تعهد رایگان با پرداخت هزینه نقدی، عموماً ۷تا ۲۰ روز طول میکشد.
اگر متقاضی تمایل داشته باشد از طریق ارائه سابقه بیمه، اقدام به لغو تعهد آموزش رایگان کند، باید حتماً بعد از تحصیل، سابقه کاری داشته باشد.
مدارکی که باید برای این قسمت ارائه بشود شامل: کپی دانشنامه و نامه لغو تعهد آموزش رایگان مقطع قبلی، اصل گواهینامه موقت همان مقطع، تسویهحساب بدهی صندوق رفاه دانشجویی، احراز شرایط وظیفه عمومی (اقایان)، گواهی کار معتبر برابر با مدت تعهد (مستند به پرداخت بیمه)، گزارش پرداخت بیمه تأیید شده (حاوی مهر و امضاء)
سابقه کار باید بعد از تحصیل باشد. درحقیقت بیمهای که در حین تحصیل رد شده، بههیچعنوان مورد تأیید دانشگاه و وزارت علوم نیست.
سابقه تدریس مؤسسات آموزش عالی با ۱۰ساعت و سایر مؤسسات با ۱۶ ساعت
پروانه کسب، البته بهشرط داشتن پرونده مالیاتی در لغو تعهد آموزش رایگان قابلقبول است.
در صورت محدود بودن، میتوان گواهی کار را برای مقاطع بالا استفاده کرد.
لغو تعهد خدمت آموزش رایگان و آزادسازی مدرک از طریق ارائه گواهی عدم کاریابی، تنها از طریق زیر امکانپذیر است.
* تبصرهی جدید وزارت علوم: وزارت علوم در تاریخ ۲/۱۱/۹۶، اعلام کرده بود دانشآموختگان تنها ۶ ماه پس از اتمام تحصیل، فرصت دارند در دفاتر کاریابی تقاضای کار کنند. این مورد، اصطلاحاً “قانون فرصت ۶ ماهه” گفته میشد.
در پی شکایت دانشجویان به دیوان عدالت اداری، در رابطه با مشکلساز بودن مهلت ۶ ماهه برای مراجعت به موسسه کاریابی، دیوان عدالت اقدام به تصحیح آییننامه وزارت علوم کرد.
دیوان عدالت اداری در تاریخ ۱۶ آذر ماه ۹۸ طی بخشنامهای، رسما “قانون مهلت ۶ ماهه ” را باطل کرد. طبق این بخشنامه، دانشجویان قادرند هر زمانی پس از اتمام تحصیل برای ثبت نام در موسسات کاریابی اقدام کنند.
دانشجویان دانشسراها، مراکز تربیتمعلم، رشتههای دبیری، دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی مکلف هستند در آغاز تحصیل، به وزارت آموزشوپرورش تعهد خدمت بدهند.
تحصیل این دسته از افراد در مراکز تحصیلی، منوط به سپردن تعهد ثبتی به وزارت مذکور و یا اعلان عدم نیاز آن وزارت است.
متعهدین خدمت به آموزشوپرورش، برای آزادسازی مدرک خود باید مدارکی از قبیل؛ کپی دانشنامه و نامه لغو تعهد آموزش رایگان مقطع قبلی، اصل گواهینامه موقت همان مقطع، تسویهحساب بدهی صندوق رفاه دانشجویی، احراز شرایط وظیفه عمومی (آقایان)، اعلام لغو تعهد دبیری از طرف سازمان آموزشوپرورش استان (برای دانشجوهای متعهد به آموزشوپرورش) را ارائه کنند.
دانشآموختگان، دانشجوهای انصرافی و اخراجی که قصد دارند از این طریق مدرک خود را آزاد کنند، میبایست از سوی شورای پزشکی دانشگاههای علوم پزشکی استان محل تحصیل خود، برگه از کارافتادگی و عدم توانایی انجام کار با ذکر صریح “نامبرده قادر به انجام کار نمیباشد” را تهیه و به دانشگاه ارائه کنند.
لغو تعهد خدمت به آموزش رایگان دانشجوهای بورسیه وزارت علوم، بعد از اعلام اتمام تعهد خدمت از طرف وزارت یا سازمان مربوطه امکانپذیر است.
دانشجوهای بورسیه برای آزادسازی مدرک خود، میبایست مدارک زیر را ارائه کنند.
کپی دانشنامه، نامه لغو تعهد خدمت در آموزش رایگان مقطع قبلی، اصل گواهینامه موقت همان مقطع، تسویهحساب صندوق رفاه دانشجویی، احراز شرایط وظیفه عمومی (آقایان)، گواهی اتمام تعهدات بورس و بلامانع بودن تحویل مدرک از محل دریافت بورس، اسکن تصویر ابلاغ بورس
هزینه لغو تعهد به خدمت آموزش رایگان مطابق با تعرفه سازمان امور دانشجویان و پس از محاسبه کسورات خدمتی، محاسبه میشود.
این هزینه به فاکتورهای مختلفی ازجمله:
مدت تعهد خدمت آموزش رایگان چقدر است؟
مدت تعهد خدمت اموزش رایگان، به نوع سهمیه پذیرفتهشده در آزمون سراسری بستگی دارد. بهعنوانمثال، در برخی از رشتهها مثل پزشکی، متقاضی موظف است در قبال تحصیل، به میزان حداکثر سه برابر مدتزمان تحصیل، خدمت کند.
لغو تعهد خدمت آموزش رایگان شامل چه کسانی میشود؟
افرادی که در دانشگاههای دولتی روزانه تحصیل کردند. این افراد باید به ازای سالهای تحصیل به کشور خدمت کنند.
آیا فارغ التحصیلین و پذیرفتهشدگان دانشگاههای شبانه، پیام نور، غیرانتفاعی و مجازی نیز مکلف به لغو تعهد خدمت آموزش هستند؟
خیر. این دسته از افراد تعهد خدمت به دولت ندارند.
هزینه لغو کردن تعهد خدمت به آموزش رایگان و آزادسازی مدارک تحصیلی چقدر است؟
هزینه لغو تعهد به خدمت آموزش رایگان مطابق با تعرفه سازمان امور دانشجویان و پس از محاسبه کسورات خدمتی، محاسبه میشود. این هزینه به فاکتورهای مختلفی ازجمله: سال شروع و پایان تحصیل، میزان سابقه کار، مقطع تحصیلی که متقاضی درخواست مدرک آن را میکند، گروه تحصیلی (پزشکی، مهندسی، علوم انسانی ….) و سهمیه منطقهای که در زمان کنکور در آنجا حضور داشتید (منطقه ۱،۲،۳) و… بستگی دارد.
با پرداخت هزینه نقدی چقدر طول می کشد تا تعهد خدمت آموزش رایگان را لغو کنیم؟
مدتزمان لغو تعهد رایگان از طریق پرداخت هزینه نقدی عموماً ۷ تا ۲۰ روز طول میکشد.
برای آزادسازی مدارک تحصیلی به چه مدارکی نیاز است؟
بستگی به این دارد که متقاضی از طریق کدام روش اقدام به آزادسازی مدرک کند. ارائه برخی از مدارک ازجمله، کپی دانشنامه و نامه لغو تعهد آموزش رایگان مقطع قبلی، اصل گواهینامه موقت همان مقطع، تسویهحساب بدهی صندوق رفاه دانشجویی، احراز شرایط وظیفه عمومی (اقایان) تقریبا در تمامی روشها، الزامی است.
شرایط آزادسازی مدرک تحصیلی از طریق سابقه بیمه به چه صورت است؟
سابقه کار باید بعد از تحصیل باشد. درحقیقت بیمهای که در حین تحصیل رد شده، بههیچعنوان مورد تأیید دانشگاه و وزارت علوم نیست. پروانه کسب، البته بهشرط داشتن پرونده مالیاتی در لغو تعهد آموزش رایگان قابلقبول است. در صورت محدود بودن، میتوان گواهی کار را برای مقاطع بالا استفاده کرد.
پرسشی برایتان پیش آمده؟
روی تخصص ما حساب کنید.